tor. Feb 22nd, 2024

Volleyball community

Om volleyboll i första hand

Regler i volleyboll

Volleyboll är en rolig sport som passar för alla åldrar. Om du spelar inomhus spelar du tillsammans med fem andra spelare, det vill säga sex stycken spelare på planen samtidigt. Sedan finns det även avbytare som väntar på bänken.

Målet med volleyboll är att du ska få över bollen till andra sidan nätet till ert motståndarlag. Bollen får varken nudda golv, tak eller väggar och inte heller antennerna som sitter på varsin sida av nätet. Varje lag får röra bollen högst tre gånger innan den måste över till andra sidan. Laget som först får 25 poäng vinner ett set, först till tre vunna set vinner matchen.

Positioner i volleyboll

Det finns olika positioner som du kan ha i volleyboll. Det finns en passare som alltid har som mål att få andra touchen på bollen. Det innebär att spelet börjar med att ett lag servar över bollen, någon i det andra laget, till exempel liberopositionen, mottar bollen och försöker få fram den till passaren. Libero positionen har som enda uppgift att spela försvar och vara mottagare. Passaren passar sedan bollen till antingen en anfallare, den så kallade högerspikern, vänsterspikern eller centern. Det är sedan upp till den personen att smasha bollen över till andra sidan och försöka vinna poängen.

Volleyboll i Sverige

Volleyboll är en hyfsat stor sport i Sverige med lag över hela landet. Det finns olika divisioner till exempel Division 3, Division 1 och Elitserien. Alla lag möter varandra två gånger under grundsäsongen, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. Laget som vinner får antingen 3 eller 2 poäng beroende på hur många set det tar att vinna matchen. Skulle det behövas spela 5 set (som är max) får vinnarlaget 2 poäng och laget som förlorade får 1 poäng. När grundsäsongen är över går de 8 bästa lagen vidare till slutspel som består av kvartsfinaler, semifinaler och finaler.