tor. Feb 22nd, 2024

Volleyball community

Om volleyboll i första hand

Volleybollklubbar i Sverige

Volleybollen i Sverige har växt och idag finns det över 8 500 spelare som är licensierade i Sverige. Det finns ungefär 200 föreningar som är medlemmar i Svenska Volleybollförbundet idag. Det finns spel och klubbar för alla åldrar och vill du hitta en klubb nära dig kan du enkelt kolla på deras hemsida.

Volleybollklubbar

För många klubbar är målet att kvala in och ta sig till ett SM-slutspel. Volleyboll har också blivit populärt bland bettingsajter eftersom sporten får fler följare blir det också fler som vill satsa pengar på den. Vill du spela på volleyboll eller någon annan sport så se till att göra det där du hittar bäst odds. För barn och ungdomar finns det till exempel Junior-SM och Ungdoms-SM tillgängliga. Dessa är två turneringar som spelas under en helg någon gång under våren. Först måste lagen spela en kvalturnering och på så sätt ta sig vidare till SM-turneringen.

Klubbar i södra och mellersta Sverige

Klubbarna delas in under olika län i Sverige, till exempel Skåne, Västra Götaland eller Halland. Några exempel på klubbar i Skånes län är till exempel EVS eller Svedala. EVS står för Engelholms Volley som ligger i Ängelholm. Både Svedala och EVS har barn-, ungdom- och elitserielag i sin klubb. Det finns även volleybollklubbar i Halland för barn, damer och herrar, till exempel i Falkenberg och Halmstad, både dessa klubbar har lag i den högsta serien, nämligen Elitserien. Skulle du befinna dig i västra eller mellersta Sverige finner du klubbar i Göteborg (som även har en beachvolleyhall) och Jönköping.

Klubbar i norra Sverige

Bor du mer norrut i landet finns det stora klubbar i till exempel Sollentuna men du hittar självklart fler klubbar längre norrut. Det finns volleybollklubbar i till exempel Skellefteå och Umeå. I Umeå kallas klubben för IK Studenterna då många spelare är studenter och därmed även sitter i styrelsen i denna ideella förening. Oftast är föreningarna indelade i län och därmed behöver lagen inte resa så långt inför matcher. Ibland kan de dock kvala in till olika serier, som till exempel Elitserien och där finns det inga restriktioner på hur lång restid lagen har. På herrsidan finns det till exempel lag i Lund, Vingåker och Södertälje.